Multicooker – czy warto?

Multicooker – czy warto?

Technologia w Twojej kuchni

Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie, które pozwala nam na pieczenie, duszenie, smażenie oraz gotowanie na parze. Ponadto jego rozmiar sprawia, że bez problemu zmieści się w każdej, nawet bardzo małej kuchni.

Wielofunkcyjność urządzenia sprawia, że multicooker znajdzie zastosowanie praktycznie w każdym domu – będzie niezwykle pomocnym gadżetem dla fanów gotowania – zarówno tych zaawansowanych, jak i początkujących amatorów domowej kuchni. Docenią go także wszystkie osoby, które zwyczajnie nie mają czasu na długie gotowanie posiłków, oraz te dbające o zdrowie i sylwetkę. To jedno urządzenie zadowoli wszystkich dookoła!

Multicooker

Nawet jeśli dysponujesz w pełni wyposażoną kuchnią, bardzo prawdopodobne, że częściej zdecydujesz się na użycie multicookera niż kuchenki czy piekarnika – kiedy poznasz jego możliwości trudno będzie ci przestać go używać. Jednak jeśli mimo wszystko preferujesz tradycyjny sposób gotowania, multicooker przyda się chociażby do przechowywania żywności – urządzenie wyposażone w funkcję utrzymywania ciepła, pozwala na spożywanie pełnowartościowego posiłku o różnych porach dnia – potrawy znajdujące się w multicookerze zachowują smak, aromat oraz wszystkie wartości odżywcze nawet do 24 godzin.

Multicooker to także idealne rozwiązanie dla posiadaczy niedużych mieszkań z aneksem kuchennym lub studentów mieszkających w akademikach. Zajmuje bardzo mało miejsca, a pozwala na przygotowanie posiłku nawet dla 6-8 osób.

Multicooker – czy warto?

Multicookery, dzięki funkcji gotowania na parze, pozwalają na przygotowanie zdrowych i niskokalorycznych potraw. Żywność przygotowywana w całkowicie zamkniętym środowisku gotuje się szybko, zużywając przy tym minimalną ilość wody – to wszystko sprawia, że witaminy i minerały nie rozpuszczają się w wodzie, więc nasze dania zachowują pełnię składników odżywczych.

Niewątpliwą zaletą multicookera jest ograniczenie zapachów oraz pary podczas gotowania – dzięki temu każda kuchnia pozostanie świeża, a zapachy po obiedzie nie będą unosiły się aż do wieczora. Gotowanie w multicookerze pozwala także na zaoszczędzenie energii elektrycznej – niektóre, najbardziej wydajne modele pozwalają zaoszczędzić do 70% energii w porównaniu z gotowaniem na tradycyjnej kuchence elektrycznej! Dzięki swoim wymiarom i kompaktowej konstrukcji multicooker jest łatwy i wygodny do przenoszenia, a także może być przechowywany w dowolnym miejscu.

Odpowiadając na pytanie “czy warto?” stanowczo możemy powiedzieć, że tak. Gotowanie dzięki multicookerowi jest szybkie, zdrowe i oszczędne.

Dodaj komentarz